Koncert velkých Čechů

06.09.2014 16:00

V Galerii moderního umění bylo vyprodáno....

Koncert

(Roudnická galerie při repríze svěcení praporu spolku Říp praskala ve švech)

 

GMU v Roudnici nad Labem ve spolupráci s Vlastivědným spolkem Říp připravila důstojnou oslavu 150. výročí svěcení praporu spolku Říp. Prapor se slavil v roce 1864 a slavnostního koncertu v restauraci U Celerýnů/ pozdější kino Koruna a kino Svět/ se zúčastnila vlastenecká delegace z Prahy v čele se samotným malířem praporu Josefem Mánesem a sbormistrem pražského Hlaholu Bedřichem Smetanou. Nechyběli roudničtí vlastenci a umělci. Role Josefa Mánesa se v historickém kostýmu ujal kurátor galerijních sbírek pan Miroslav Divina, který nadchl fundovaným komentářem ke svému fantastickému dílu. Jeho výklad sledovalo 155 stojících diváků, kteří nelitovali, že v teplém sobotním odpoledni navštívili právě roudnickou galerii. Stejně parádně zahráli na své nástroje sourozenci Hejhalovi, kteří se postupně derou na vrchol roudnického i českého kulturního života. Anežka hrou na housle a Eliška hrou na flétnu ukázali své umění v rolích sester Švagrovských, Jakub Hejhal houslovým koncertem E dur od J.S. Bacha jako František Ondříček výkon svých sester ještě vygradoval. Po tomto výborném začátku pokračoval Koncert velkých Čechů odborným výkladem o Bedřichu Smetanovi, kterého se ujal Dr. Václav Němec, muzikolog a místopředseda Společnosti Bedřicha Smetany. Pan doktor omluvil neúčast klavírní virtuosky Jitky Čechové, která si poranila šlachu na pravé ruce v předvečer roudnického slavnostního koncertu při nahrávání desky Bedřicha Smetany a nemohla tak zahrát lačnému roudnickému publiku slibovanou Sonátu g moll. Paní Čechová slíbila náhradní provedení očekávané sonáty po svém uzdravení snad už v listopadu letošního roku znovu v GMU.

Bedřich Smetana a MUDr. Martin Kalaš vyzvali potom Klementýnu Kalašovou ke hře na klavír, ona ale nakonec prosadila svou a zazpívala několik svých pečlivě provedených operních arií za doprovodu pana uč. Líbala, kterého představovala klavíristka Alena Kolaříková. Klementýna, kterou ztvárnila operní zpěvačka Jana Štěrbová, zpívala naprosto čistě a jistě a dostala plný sál na hranici hudebního blaha. Její hudebně velmi kvalitní a temperamentní projev opakovaně zvedá publikum ze sedadel, stejně jako v 19. století. 

Děkujeme všem účinkujícím za mimořádný kulturní zážitek a těšíme se na další představení této generace podřipských umělců. Jejich provedení vážné hudby patří nepochybně do české kulturní špičky.

Těšíme se i na nové umístění praporu spolku Říp na roudnickém lobkowiczkém zámku, které poprvé prozradila paní ředitelka galerie PhDr. Potůčková a zástupce rodiny Lobkowiczů Dr. Popelář. Dílo neobyčejné kvality tak získá důstojné a trvalé místo ve městě pro které vzniklo, tedy v Roudnici nad Labem snad už od ledna 2015.

 

Autor: MUDr. Ondřej Krajník

http://www.podripsko.cz/aktualitaId-734-aktualita-v_gmu_bylo_vyprodano.html